יום ראשון, 26 בפברואר 2012

תלוש השכר החדש


תיקון 24 לחוק הגנת השכר מסדיר מחדש את חובת המעסיק לנהל פנקס שכר ואת חובתו לתת תלוש שכר לעובדו.מעבידים אשר לא ימלאו את הוראות חוק הגנת השכר, יהיו חשופים החל מיום 01.05.09 להעמדה לדין פלילי על פי העונשים הקבועים בחוק.


התיקון קובע בין היתר:
א. במישור הפלילי נקבעו עונשים פליליים על אי מתן תלוש או אי דיוק בפרטים וניכוי שלא כדין של סכומים בניגוד לחוק;
ב. ב.במישור האזרחי, נקבע כי בית הדין לעבודה רשאי לפסוק לטובת עובד "פיצויים לדוגמא" - ללא הוכחת נזק- על אי מתן תלוש שכר ביודעין או על אי פירוט הפרטים שחייבים לכלול בו, עד 5000 ש"ח פר תלוש;
כמו כן, על מנת לחזק את מעמד התלוש והמסמכים שיש חובה לנהל אותם, ועל מנת להקל על עובדים להוכיח את תביעתם - נקבעו בחוק 2 חזקות:
 בתובענה אזרחית לתשלום שכר עבודה, כולל שעות נוספות ועבודה במנוחה השבועית, יועבר על המעביד הנטל להוכיח את שעות העבודה שעבד העובד אם לא ניהל רישומי שעות כדין - עד 15 שעות שבועיות או עד שישים שעות חודשיות.
 במידה ולא ניתן תלוש שכר חזקה על המעביד ששילם שכר כולל בניגוד לסעיף 5 לחוק הגנת השכר. המשמעות היא כי על השכר ששולם ייראה כ"שכר רגיל" ועל זה חייב המעביד להוסיף תשלומים בעבור נסיעה, דמי הבראה, שעות עבודה וחופשה.
יצויין כי נקבע תיקון עקיף בחוק שעות עבודה ומנוחה לפיו על המעביד לנהל רישומי שעות עבודה באופן שוטף ואם הרישומים לא נעשים באופן דיגיטאלי, אלקטרוני או מכני על מעביד לרשום את שעות העבודה של העובד ולהחתים אותו ליד הרישום.
מעבידים אשר לא ימלאו את הוראות סעיפים 24, 25 ו-25ב לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958, יהיו חשופים החל מיום 01.05.09 להעמדה לדין פלילי על פי העונשים הקבועים בחוק.



 בעקבות כניסתו לתוקף של תיקון מס' 24 לחוק הגנת השכר המעסיקים חייבים כלול את הפרטים הבאים בתלוש השכר של עובדיהם :

1.   שם משפחה ושם פרטי של העובד ומספר תעודת הזהות שלו.
2.   שם המעביד, מספר הזיהוי (למשל מספר ח.פ של חברה) וכתובתו של המעביד.
פרטים לגבי אופן העסקת העובד
3.   תאריך תחילת ההעסקה אצל המעביד.
4.   ותק מצטבר אצל המעביד או במקום העבודה, לפי הגבוה (למשל כאשר היו חילופי מעבידים ולעובד יש ותק במקום העבודה, המוקדם לתחילת העסקתו אצל המעביד הנוכחי).
5.   לגבי עובד במשכורת (עובד חודשי) - היקף המשרה;
לגבי עובד בשכר (למשל שעתי/יומי/לפי עמלות) - הבסיס שלפיו משולם השכר (למשל שכר לשעה/שכר יומי/ אופן חישוב העמלות).
לגבי עובד ששכר עבודתו נקבע לפי דירוג, מכוח הסכם קיבוצי או לפיו - גם דירוג העובד ודרגתו.
תקופת התשלום
6.   התקופה הקלנדרית שבעדה שולם השכר (למשל ינואר 2011).
7.   מספר ימי העבודה ושעות העבודה במקום העבודה בחודש שבעדו משולם השכר - סה"כ ימי העבודה ושעות העבודה של משרת העובד ביחס לחודש בגינו משולם השכר.
הכוונה היא למספר שעות העבודה וימי העבודה האפשריים למשרה הספציפית של העובד.
8.   מספר ימי העבודה שבהם העובד עבד בפועל בחודש שבגינו משולם השכר.
9.   מספר שעות העבודה בפועל של העובד בתקופה שבעדה שולם השכר - שעות העבודה, ובכלל זה שעות נוספות, בהן העובד עבד (כלומר, נתון זה לא כולל ימים בהם העובד לא הגיע לעבוד בשל חופשה, מחלה, שבתון וכיו"ב).
אם העובד נמנה עם עובדים כאמור בסעיף 30(א)(6) לחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951, כלומר, עובדים שתנאי עבודתם ונסיבותיה אינם מאפשרים למעביד כל פיקוח על שעות העבודה והמנוחה שלהם, יש לציין זאת במפורש. כלומר, רק לגבי עובדים שלא ניתן לפקח על שעות עבודתם אין חובה לציין את שעות עבודתם.
10.   מספר ימי החופשה שניתנו בתקופת התשלום ויתרת ימי החופשה.
11.   מספר ימי המחלה שנוצלו בתקופת התשלום ויתרת תקופת המחלה הצבורה. אם העובד מבוטח על ידי מעבידו בביטוח דמי מחלה לפי סעיף 8 לחוק דמי מחלה, התשל"ו-1976, אין חובה לציין את יתרת תקופת המחלה הצבורה.
השכר ששולם לעובד
12.   ערך השכר המשולם לעובד בעד שעת עבודה רגילה (למשל, בהתאם לצו ההרחבה לקיצור שבוע העבודה ל- 43 שעות שכר השעה יחושב על בסיס של 186 שעות לחודש עבודה, אלא אם חל על הצדדים הסכם הקובע אחרת).
13.   השכר הרגיל.
14.   תשלומים אחרים, נוסף על השכר הרגיל, לרבות גמול שעות נוספות ומנוחה שבועית, פריון עבודה, דמי הבראהדמי חופשה ודמי מחלה, וכיוצא באלה. יש לפרט לגבי תשלומים אלה את סוג התשלום, את מספר היחידות שבעבורן שולם - אם הוא משולם לפי יחידות, ואת סכום התשלום.
15.   סך כל השכר והתשלומים האחרים החייבים במס הכנסה, וכן הסכום המצטבר שלהם בשנת המס.
16.   סך כל השכר והתשלומים האחרים החייבים בדמי ביטוח לאומי, וכן הסכום המצטבר שלהם בשנת המס.
17.   סך כל השכר והתשלומים האחרים המובאים בחשבון לעניין זכויות פנסיוניות או זכויות סוציאליות אחרות, שיפורט לפי סוג הזכויות שלגביהן הוא מובא בחשבון.
במידה ושולם תשלום מהתשלומים  (השכר ששולם לעובד) בעד תקופה שאינה התקופה הקלנדרית בגינה משולם השכר, יש לציין לגבי אותו תשלום את התקופה שבעדה שולם (למשל הפרשי שכר בגין חודשים קודמים).


ניכויים : 
הניכויים
1.   ניכוי מס הכנסה.
2.   ניכוי דמי ביטוח לאומי.
3.   ניכוי דמי ביטוח בריאות.
4.   ניכוי לקופת גמל, שיפורט לפי הקופה שאליה הניכוי מיועד וסכומו.
5.   כל ניכוי אחר, שיפורט לפי סוג הניכוי וסכומו.
6.   סך כל הניכויים.

פירוט התשלומים, שאינם משולמים ישירות לעובד ואינם מנוכים משכר העובד, לרבות הפרשות המעביד לקופת גמל.
פרטי הפירעון
1.   הסכום הכולל (ברוטו) המגיע לעובד במועד התשלום.
2.   הסכום בפועל (נטו) לתשלום.
3.   דרך תשלום השכר (למשל הפקדה לחשבון הבנק). אם השכר משולם שלא במישרין, בהתאם להוראות סעיף 6 לחוק (למשל באמצעות בן זוגו של העובד, הורהו או ילדו), יש לציין את הגורם שבאמצעותו משולם השכר, ואם התשלום נעשה באמצעות חשבון בנק, לרבות חברת הדואר - מספר החשבון ופרטי הבנק.
שכר מינימום
שכר מינימום לחודש ושכר מינימום לשעה, לפי חוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987‏, נכון למועד התשלום.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה